Bekken- en bekkenbodem klachten

Bekkenklachten

Pijnklachten in het bekkengebied kunnen o.a. ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val of door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. Bekkenklachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, de billen, de liezen, het stuitje, de buik, het schaambeen en rondom de heupen. Bekkenpijn kan afkomstig zijn vanuit gewrichten, spieren, zenuwen of banden in het bekkengebied. Het bekken bestaat uit twee helften (iliae) en het heiligbeen (sacrum), met daartussen de bekkengewrichten. Door de bekkenbanden, ook wel ligamenten genaamd, ontstaat een krachtige samensluiting van het bekken. Ondersteund vanuit de aanhechtende bil-, rug-, lies- en bekkenbodemspieren vormt het geheel de bekkenring (pelvis).

Bekkenbodemklachten

De bekkenbodem is een verzameling van spieren die vastzitten aan de bekkenbotten, heiligbeen, schaambeen en staartbeen. De bekkenbodem ondersteunt en draagt de organen in de onderbuik. Klachten van de bekkenbodem zijn o.a. urineverlies, zwaar gevoel van de bekkenbodem, verzakkingsklachten, obstipatie, incontinent voor ontlasting, niet goed uit kunnen plassen, pijn tijdens het vrijen, aandrangklachten

Wat doet de bekkenoefentherapeut?

Bekken- en bekkenbodemklachten komen zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Praktijk Vita is gespecialiseerd in het behandelen van zowel bekken- als bekkenbodemklachten. Tijdens de intake zal er een vraaggesprek (anamnese) en een lichamelijk onderzoek plaats vinden. Na de anamnese en het onderzoek zal de bekkenoefentherapeut haar bevindingen toelichten en uitleggen. Vervolgens zal zij vertellen waar tijdens de behandeling aan gewerkt zal worden. Bijvoorbeeld:

- Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen.

- Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat.

- Bekkenbodemfunctietraining om bekkenbodemklachten te verhelpen

- Het is essentieel inzicht te krijgen in houding en beweging in het dagelijks leven om de belasting in het bekkengebied te verbeteren.

- Je leert begrijpen hoe je klacht samenhangt met je houding, beweging en uw ademhaling