Zwangerschap

Oefentherapie en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling heb je een verhoogde kans op klachten aan bekken- en bekkenbodem. Bekkenklachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, de billen, de liezen, het stuitje, het schaambeen en rondom de heupen. Bekkenbodemklachten kunnen zijn: urineverlies, zwaar gevoel van de bekkenbodem, verzakkingsklachten, obstipatie, incontinent voor ontlasting, niet goed uit kunnen plassen, pijn tijdens het vrijen, aandrangklachten enz. De bekkenoefentherapeut behandelt deze zwangerschapsklachten o.a. met specifieke oefeningen voor bekken, buik en bekkenbodem. Je houding en de manier waarop je beweegt kunnen de bekkenklachten veroorzaken of in stand houden. Oefentherapie helpt je om op de goede manier te bewegen en klachten te verminderen, te verhelpen en te voorkomen! Praktijk Vita is gespecialiseerd in het behandelen van bekken- en bekkenbodemklachten. Heb je vragen of wil je een eerste afspraak inplannen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 0343-578329. Oefentherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.

Zwangerschapscursus volgens oefentherapie Cesar & Mensendieck

Ben je zwanger en wil je graag een zwangerschapscursus volgen in een groep, individueel of samen met je partner? Dan zijn er de prepartum cursus en de spoedcursus. Ben je net bevallen en wil je verantwoord herstellen? Dan is er de postpartum cursus. Al onze cursussen worden gegeven door een oefentherapeut Cesar gespecialiseerd op het gebied van bekken en bekkenbodem. Zorgverzekeraars vergoeden vaak (een deel van) de kosten uit de aanvullende verzekering. Dit verschilt per zorgverzekeraar en hoe je verzekerd bent.

De Prepartum Cursus

De prepartum cursus is een praktische cursus in groepsverband en bestaat uit 6 bijeenkomsten. Met name de eerste 2 bijeenkomsten focussen we op het lichamelijk sterk en fit blijven, het voorkomen/verminderen van bekkenpijn door op de juiste manier te bewegen en doen we oefeningen voor het hele lijf en uitgebreid oefeningen voor de bekkenbodemspier. Het is dus geen 'sport' cursus, maar wel de belangrijkste elementen komen aan bod om fit te blijven. De 3e les is een combinatie van oefenen en elementen uit de bevalling. De laatste 3 lessen staan volledig in het teken van de bevalling. De stadia van de bevalling worden doorlopen, ademhalingstechnieken, ontspanning en houdingen voor tijdens de weeën en de uitdrijving komen aan bod. Er is ook één partneravond waarin je samen met je partner oefent en je krijgt adviezen voor in het kraambed. Deelname kan vanaf 22 weken zwangerschap. De kosten voor de hele cursus bedragen € 100,- p.p.

De Spoedcursus

Wil je liever niet in een groep, maar wil je je wel alleen of samen met je partner goed voorbereiden op de bevalling? Dan is onze spoedcursus iets voor jou! In één les van twee uur worden de belangrijkste fases van de bevalling doorgenomen en wordt er praktisch geoefend. De belangrijkste ademhalingstechnieken komen aan bod, evenals verschillende massagetechnieken. De cursus is meestal alleen met de zwangere vrouw en haar partner. De kosten bedragen € 40,- p.p.

De Postpartum Cursus

Na de bevalling vraag je jezelf misschien af: ‘Wanneer is het verantwoord dat ik weer ga sporten, hardlopen, zwaarder tillen en buikspier oefeningen doe?’. Je kunt last hebben van bekkenklachten, incontinentie, zwaar gevoel van onder, diastase, verminderde conditie of overgewicht. Een optimaal en verantwoord herstel na de bevalling is nodig om weer goed te kunnen functioneren, om klachten te verhelpen en-/of ter preventie van lage rug-, bekken- en bekkenbodemklachten. In 6 bijeenkomsten helpt deze cursus je om na de zwangerschap een nieuwe balans in je lichaam te vinden en je algehele conditie te verbeteren. Tevens is het een goede voorbereiding op dagelijkse activiteiten zoals werk en sporten. Je wordt begeleid in het verantwoord versterken van bekkenbodem-, buik en rugspieren. Je leert je spieren goed te gebruiken en je krijgt tips ten aanzien van je houding tijdens de verzorging van je kindje. Wanneer je bevallen bent en je wilt goed herstellen is deze cursus geschikt voor jou. Je kunt deelnemen vanaf 4 weken na de bevalling. Bij een keizersnede vanaf 6 weken. De kosten voor de hele cursus bedragen € 100,- p.p.

Aanmelden of meer informatie?

Wil je je aanmelden, heb je vragen of wil je graag eerst wat meer informatie? Bel 0343 578 329 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .