slaap

Slaapoefentherapie

Valt u moeilijk in slaap, wordt u ’s nachts vaak wakker of kunt u vroeg in de ochtend niet meer slapen? Misschien wilt u stoppen met uw slaapmedicatie maar durft u niet uit angst dat u dan weer wakker ligt?

Volwassenen

Of merkt u dat u niet uitgerust wakker wordt en overdag moe bent? Hier kunt u iets aan doen! Lekker slapen is namelijk echt aan te leren. U kunt zelf heel veel doen om beter te slapen. Ook in perioden van stress en zorgen.

Tijdens de behandeling leert u de oorzaak van uw slaapprobleem beter begrijpen. Met behulp van oefeningen en adviezen gaat u aan de slag om weer lekker te slapen. U krijgt slaapadviezen, leert beter te ontspannen (een voorwaarde om te kunnen slapen) en u leert methoden om uw (pieker) gedachten ’s nachts tot nul te verminderen. Daarnaast leert u wat u overdag kunt doen om ’s nachts beter te slapen.

Ike van de Kamp is aangesloten bij het netwerk slaapoefentherapie. Op de website www.slaapoefentherapie.nl vindt u meer informatie over de slaapoefentherapie zoals wij deze geven binnen de praktijk. Slaapoefentherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie en oefentherapie.

Kinderslaapoefentherapie

Zit je met je handen in het haar omdat je kind niet kan of wil gaan slapen? Slaapproblemen bij kinderen zijn veelvoorkomend. Het is zo lastig voor jou als ouder om hier richting en sturing aan te geven. Er wordt heel wat afgetobd met verstoorde ritmes, huilende en dwingende kinderen, steeds wakker wordende kinderen, kinderen die niet alleen kunnen inslapen, angsten en onrust hebben in de nacht, veel te vroeg wakker worden….enzovoort. Wanneer onvoldoende aan de slaapbehoefte van het kind wordt voldaan nemen ook de lange termijn gevolgen van slaapproblemen toe, zoals onder andere:

Slechte slaapgewoonten, angst, depressie, overgewicht, diabetes, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, gedragsproblemen en een verstoord bioritme.

Slaapproblemen bij kinderen kunnen ook eigenlijk onbewust een probleem van de ouders zijn. De ouders hebben bijvoorbeeld geen geduld, de wakkere momenten komen hen niet uit, ze hebben het kind onhandige gewoontes aangeleerd of ze kunnen moeilijk consequent zijn. Door spanningen in huis of tussen de ouders kan een slaapprobleem ontstaan omdat het kind zich bijvoorbeeld niet veilig voelt of gewoonweg zelf te gespannen is.

Wil je graag hulp bij het slaapprobleem van je kind en daarmee ook de oplossing voor je eigen slaaptekort? Kinderslaapoefentherapie is er voor kinderen van 0 t/m 18 jaar. Meer informatie over de therapie vind je op www.slaapoefentherapie.nl . Kinderslaapoefentherapie wordt vergoed uit de basisverzekering of uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie en oefentherapie.

Slaapproblemen bij pubers en adolescenten

In de pubertijd verschuift je slaapritme ongeveer 2 tot 3 uur. Dat betekent dat je pas een paar uur later in slaap kunt vallen. Maar omdat je toch 9 uur slaap nodig hebt, kun je de behoefte krijgen aan uitslapen. Dan is het soms lastig om op tijd op te staan om naar school te gaan. Dit wordt ook wel een sociale jetlag genoemd.

Tussen je 14e en 17e jaar heb je dus toch nog echt 9 uur slaap nodig. Voor je 14e jaar heb je er nog zeker 10 nodig en na je 17e a 18e jaar 8 a 9 uur. Wanneer je om 23.30 uur naar bed gaat en om 00.30 uur pas slaapt en je moet er weer om 7.00 uur uit heb je dus een fors slaaptekort. Hier kun je serieus last van hebben. Wellicht word je lui genoemd of wordt je hangerige gedrag niet begrepen. Een slaaptekort moet je serieus proberen te voorkomen en voldoende slaap zal je helpen gezond en fit te blijven. En… goede schoolresultaten zijn echt een opluchting!

Wanneer de slaap echt chronisch naar latere uren verschuift spreken we van het vertraagde slaapfase syndroom ook wel DSPS genoemd. Het tijdstip van naar bed gaan en inslapen is voor mensen met DSPS veel later dan men eigenlijk zou willen. Het slaappatroon is minstens twee uur vertraagd. De bedtijd, hoewel veel later dan bij een normaal slaappatroon, is wel elke nacht min of meer hetzelfde.

Jouw slaaptekort kan je flink ondermijnen. Jijzelf lijdt hieronder, maar ook je ouders, school en je sport. Wacht niet lang om hier iets aan te doen. Met professionele hulp en adviezen helpen wij je graag vooruit. Ben je jonger dan 18 jaar ? Dan wordt de therapie vergoed uit de basisverzekering. Ben je ouder dan 18 jaar dan wordt de therapie vergoed uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie en oefentherapie.

Adem en ontspanningstherapie

Spanning- en ademhalingsklachten behandelen wij middels ademtherapie en ontspanningstherapie. De ademtherapie en ontspanningstherapie zijn onderdeel van de oefentherapie Cesar. De methode ademtherapie helpt het herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging. Ontspanningstherapie is het bewust worden en het leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid. Tezamen bieden zij u de middelen waarmee een mens in zichzelf de eigen spanning kan regelen, via aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling. Daarmee kunt u ontdekken of een probleem samenhangt met een verhoogde spanning die eigenlijk onnodig is en door u verminderd kan worden. Deze therapie is zinvol bij een verkeerd ademhalingspatroon, chronische en acute hyperventilatie, spanningsklachten en stressklachten en-/of lichamelijke klachten zoals spierspanningshoofdpijn, onrustig gevoel in buik benen of elders in het lijf, chronische rugklachten enz.

Data zwangerschapscursus

Wat doet een bekkenoefentherapeut precies?