Slaapoefentherapie voor volwassenen

Veel mensen hebben last van slaapproblemen. Dit kan invloed hebben op je dagelijks functioneren. Maar wanneer heb je precies een slaapprobleem? De meeste mensen ervaren klachten als vermoeidheid, slaperigheid en prikkelbaarheid die langdurig aanhouden.

Soorten slaapproblemen

  • Lang wakker liggen;
  • Moeite hebben met doorslapen;
  • (Te) vroeg wakker worden.

Oorzaken van slecht slapen

  • Spanningen of zorgen
  • Lichamelijke klachten
  • Onregelmatige werktijden
  • Gewoontes die slaapproblemen in stand houden.

Slaaproblemen oplossen 
Gelukkig kun je veel zelf doen om je problemen met slapen op te lossen, ook in perioden van stress en zorgen. Slaapoefentherapie is een bewezen effectieve behandeling. Slaap is voor iedereen anders. Daarom kijk ik naar jou als individu en jouw specifieke situatie.

Wat houdt slaapoefentherapie in?
Slaapoefentherapie bestaat uit praatsessies en oefensessies.

Praatsessies
In een praatsessie worden tips en adviezen gegeven om  jouw slaappatroon te verbeteren. Hierdoor krijg je inzicht in jouw slaapproblemen en leer je ze beter begrijpen. Je leert ook wat je overdag kunt doen om ’s nachts beter de slapen.
Oefensessies
De oefensessies zijn lichaamsgericht. Hierin leer je stress en onrust om te zetten in ontspanning. Dit helpt je om je hoofd leeg te maken. Zo kom je een stukje dichterbij een goede nachtrust.

Hoe ziet een behandeltraject eruit? 

Intake 
Tijdens de intake nemen we de tijd om jouw situatie goed in kaart te brengen. Je krijgt direct al inzicht in jouw slaappatroon en waarom je slecht slaapt.
Behandelplan opstellen
Na de intake stel ik een behandeldoel en plan op. Tijdens de tweede behandeling bespreken we dit plan. Als je akkoord geeft, starten we met de behandeling.
Behandelingen
In ongeveer 6 behandelingen leer je hoe je meer grip krijgt op je slaap.

Netwerk Slaapoefentherapie 
Praktijk Vita is aangesloten bij het Netwerk Slaapoefentherapie. Op de website vind je meer informatie over de slaapoefentherapie zoals wij deze geven binnen de praktijk.

Vergoeding 
Slaapoefentherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie en oefentherapie. Controleer bij je zorgverzekering of je een aanvullend pakket hebt afgesloten en hoeveel behandelingen er in dit pakket zitten. Houd er rekening mee dat er voor de intake 2 behandelingen gerekend wordt. Dat komt omdat de intake een uur duurt. Lees meer over onze tarieven.