buik zwangere vrouw

Zwangerschapscursussen

  • Prepartum cursus: 6 lessen tijdens de zwangerschap in groepsverband
  • Postpartum cursus: 6 lessen na de bevalling in groepsverband
  • Spoedcursus bevallen: 1 les met je partner.

Alle cursussen worden gegeven door een bekkenoefentherapeut. Kijk voor vergoeding van de cursus naar de voorwaarden van jouw zorgverzekeraar. Ik ben niet aangesloten bij ZwangerFit.

De prepartum cursus

De prepartum cursus is een praktische cursus in groepsverband en bestaat uit zes bijeenkomsten. De eerste drie bijeenkomsten focussen we op het lichamelijk sterk en fit blijven, het voorkomen/verminderen van bekkenpijn door op de juiste manier te bewegen en doen we oefeningen voor het hele lijf en uitgebreid oefeningen voor de bekkenbodemspier.

Het is dus geen 'sport cursus', maar wel de belangrijkste elementen komen aan bod om fit te blijven. De 4e en 5e les staan volledig in het teken van de bevalling. De stadia van de bevalling worden doorlopen, ademhalingstechnieken, ontspanning en houdingen voor tijdens de weeën en de uitdrijving komen aan bod. De laatste les besteden we aandacht aan de kraamperiode.

Er is ook één partneravond waarin je samen met je partner wordt voorbereid op de bevalling. Aan deze avond zitten geen extra kosten verbonden, je betaalt de cursus voor 1 persoon.

Deelname kan vanaf 22 weken zwangerschap.

De kosten voor de hele cursus bedragen € 110,- p.p.

Spoedcursus bevallen

Wil je liever niet in een groep, maar wil je je wel alleen of samen met je partner goed voorbereiden op de bevalling? Dan is onze spoedcursus iets voor jou! In één les van 60-90 min worden de belangrijkste fases van de bevalling doorgenomen en wordt er praktisch geoefend.

De belangrijkste ademhalingstechnieken komen aan bod, evenals verschillende massagetechnieken. De cursus is meestal alleen met de zwangere vrouw en haar partner, tenzij anders gewenst vanuit jou. De kosten bedragen €100,-

De postpartum cursus

De postpartum cursus is gericht op herstel van de algehele conditie na de bevalling. In zes bijeenkomsten leer je de bekkenbodem-, buik- en overige spieren weer goed te gebruiken en krijg je tips ten aanzien van je houding tijdens de verzorging van je kind.

Je leert hoe je veilig kunt opbouwen naar bijvoorbeeld het hervatten van sporten zoals hardlopen, sportschool en buikspieroefeningen. Een optimaal en verantwoord herstel na de bevalling is nodig om weer goed te kunnen functioneren. Je kunt last hebben van bekkenklachten, urineverlies, bekkenbodempijn, een zwaar gevoel van de bekkenbodem, diastase, verminderde conditie of overgewicht.

Ook met klachten is deelname vaak gewoon mogelijk, maar soms is het verstandiger eerst individuele begeleiding te krijgen. Bij klachten daarom het advies om vooraf een intake te plannen.

Je kunt deelnemen aan de cursus vanaf 4 weken na de bevalling.

Bij een keizersnede vanaf 6 weken. De kosten voor de hele cursus bedragen € 110,- p.p.

Data zwangerschapscursus

Vakantie

Nieuwe stagiaire

Wat doet een bekkenoefentherapeut precies?